خلط خونی نشان دهنده چه بیماری در انسان است ؟


خلط خونی ممکن است علامتی از یک مشکل جدی باشد. عفونت، سرطان، آسیب به رگ‌های خونی و بیماری‌های ریوی، همگی از دلایلی هستند که می‌توانند یاعث ایجاد این مشکل شوند.در این مطلب از با دلایل مهم آن آشنا خواهید شد.

خلط خونی - دستمال

خلط خونی (هموپتزی) چیست ؟

خلط خونی یا هموپتزی به دفع خون از مجاری تنفسی گفته می شود. خون موجود در خلط می تواند در حد رگه های خون و یا در حجم بسیار زیاد باشد. اگر حجم خون در هر بار تخلیه ی خلط بیشتر از ۱۰۰ سی سی و یا بیشتر از ۶۰۰ سی سی در شبانه روز باشد، خطرناک است و مشکل جدی محسوب می شود.

گاهی ممکن است خونی که همراه با خلط خارج شده منشاء تنفسی نداشته و به دنبال خونریزی از سیستم گوارشی باشد که در این حالت به آن هماتمز(بالا آوردن خون از سیستم گوارشی) می گویند. افتراق و تشخیص این دو حائز اهمیت است.

هموپتزی: اگر منشا خون از ریه باشد به رنگ قرمز روشن، کف آلود و گاهی همراه با مخاط است که می تواند پس از سرفه‌ی مداوم یا عفونت ریوی ایجاد شده باشد.

 هماتمز: اگر خون دفع شده از دستگاه گوارش باشد به رنگ قرمز تیره بوده و با علائمی مانند تهوع و استفراغ یا دفع مدفوع تیره و قیری رنگ همراه است. همچنین ممکن است بیمار شرح حالی از مصرف زیاد الکل یا بیماری کبدی بدهد این بیماران معمولا از سوء هاضمه نیز شکایت می کنند.

همچنین در بخوانید : درمان خلط پشت حلق با کمک ۲۰ روش سریع خانگی

خلط خونی - ایکس ری

علایم خلط خونی

خلط خونی ممکن است همراه با هر کدام از علایم زیر دیده شود:

  • درد قفسه ی سینه
  • تنگی نفس (حتی در فعالیت معمول)
  • تهوع و استفراغ
  • افزایش ضربان قلب
  • تب

انواع خلط خونی

با توجه میزان خونی که طی ۲۴ ساعت بالا می‌آید، به انواع مختلفی تقسیم می‌شود از جمله:

  • خون زیاد یا تهدیدکننده زندگی: کارشناسان مختلف معیارهای مختلفی دارند و بالا‌آوردن ۱۰۰ میلی‌لیتر تا ۶۰۰ میلی‌لیتر یا حدود یک پیمانه خون زیاد محسوب می‌شود.
  • خون متوسط: در ۲۴ ساعت سرفه حاوی ۲۰ تا ۲۰۰ میلی‌لیتر خون است.
  • خون کم یا خفیف: کمتر از ۲۰ میلی‌لیتر خون یا کمتر از یک قاشق چای‌خوری خون بالا می‌آید.

شایع ترین دلایل خلط خونی چیست ؟

خلط خونی می تواند به دنبال علل متعددی ایجاد شود. خون همراه با خلط ممکن است علامتی از یک مشکل جدی باشد. عفونت، سرطان، آسیب به رگ های خونی و بیماری های ریوی همگی ازعللی هستند که می توانند موجب خونی شدن خلط شوند. غالبا خلط خونی نیاز به ارزیابی دارد مگر اینکه به دنبال برونشیت (التهاب راه های هوایی) ایجاد شده باشد زیرا در این حالت بیمار خود به خود بهبود می یابد.

در ادامه به شایع ترین علل خونی شدن خلط می پردازیم:

خلط خونی - مرد

برونشیت(حاد و مزمن):

به التهاب مجاری هوایی (نای، نایژه ها و برونشیول) برونشیت گفته می شود که به دنبال عفونت توسط باکتری ها و ویروس ها یا دراثرهوای آلوده و سیگار کشیدن ایجاد می شود. برونشیت شایع ترین علت خلط خونی می باشد.

برونشکتازی:

یک بیماری ریوی است که راه های هوایی ریه به صورت دائمی گشاد شده و یکپارچگی مخاط آن از دست رفته است. در این بیماری، بیمار معمولا علائمی مانند سرفه مزمن و خلط سینه دارد.

سرطان ریه:

بیمار با علائمی مانند سرفه مزمن، درد قفسه سینه، کاهش وزن و خلط خونی مراجعه می کند.

کرونا:

خونی شدن خلط به خصوص در افرادی که با ویروس کویید-۱۹ درگیری ریوی دارند گزارش شده است. اما به عنوان یک نشانه ی ثابت و تکراری از کرونا شناخته نمی شود. اگر کرونا دارید؛ تنگی نفس و سرفه و تب به همراه سنگینی قفسه سینه دارید الزاما باید عکسی از ریه شما تهیه شود. اگر خلط خونی را نیز تجربه می کنید باید با پزشک ریه مشورت کنید.

مصرف ضد انعقادها:

برای مثال مصرف بیش از حد داروی وارفارین می تواند موجب خونریزی وبه دنبال آن خلط خونی شود.

ذات الریه (پنومونی):

به عفونت بافت ریه پنومونی یا ذات الریه می گویند.

خلط خونی - دستشویی

آمبولی ریه:

به وجود لخته ی خون یا گاهی چربی در یکی از سرخرگ های ریوی که موجب تنگ شدن و یا انسداد کامل رگ می شود آمبولی ریه گفته می شود. بیمار با علائمی مانند تنگی نفس، درد قفسه سینه و خلط خونی مراجعه می کند.

نارسایی احتقانی قلب:

هنگامی که ساختمان و عملکرد قلب دچار اختلال شود قلب در خون گیری و پمپاژ خون دچار مشکل می شود، که به آن نارسایی احتقانی قلب می گوییم. نارسایی احتقانی قلب غالبا به دنبال تنگی دریچه ی میترال ایجاد می شود.

اندومتریوز ریوی:

رشد بافت اندومتر(بافت داخل رحمی) در جایی بیرون از رحم را اندومتریوز گویند. در اندومتریوز، بافت اندومتر همچنان به فعالیت خود ادامه داده و در هر دوره ی قاعدگی ضخیم شده و خون ریزی می کند. حال اگر این بافت در ریه باشد هر ماه با خلط خونی خود را نشان می دهد.

دیگر دلایل شایع:

  • بیماری های خود ایمنی و التهابی
  • سل (توبرکلوزیس)
  • ضربه و جراحت به قفسه ی سینه
  • ناهنجاری های شریانی وریدی ریه
  • مصرف کوکائین

خلط خونی - حلق

تشخیص دلیل خلط خونی به چه صورت است ؟

همانطور که اشاره شد در ابتدا باید از محل دقیق خونریزی اطمینان حاصل کرد. زیرا در صورتی که محل خونریزی ریه یا سیستم گوارشی باشد، ارزیابی و درمان متفاوت خواهد بود. در ادامه مراحل درمان، متخصص ریه با کمک تست های تشخیصی در ابتدا میزان خون ریزی و هرگونه خطر تنفسی را ارزیابی کرده و سپس به بررسی علل این عارضه می پردازد.

۱: شرح حال و معاینه

اولین قدم گرفتن شرح حال ومعاینه توسط پزشک است که تا حدودی می تواند به تشخیص علل هموپتزی کمک کند.

۲: عکس قفسه سینه

دومین گام گرفتن عکس از قفسه سینه است که با آن می توان توده، تجمع خون یا مایع در قفسه سینه را تشخیص داد. با این وجود ممکن است عکس قفسه سینه در بیماری با خلط خونی نرمال باشد.

۳: سی تی اسکن (CT scan)

سی تی اسکن نیز می تواند با ایجاد تصاویری با جزییات دقیق از ساختار ریه برای تشخیص برخی علل این عارضه به پزشک کمک کند.

۴: برونکوسکوپی

در برونکوسکوپی پزشک با کمک اندوسکوپ (لوله ای انعطاف پذیر که در انتهای آن دوربین تعبیه شده) از راه دهان یا بینی وارد شده و می تواند مجاری های هوایی و ریه را به طور مستقیم مشاهده کند. با کمک برونکوسکوپی می توان برخی از علل خلط خونی را تشخیص داد.

خلط خونی - گلو

۵: آزمایش شمارش سلول های خون (CBC)

آزمایش شمارش سلول های خون (CBC) که با آن می توان سلول های خون شامل گلبول های قرمز و سفید و پلاکت ها همچنین سطح هموگلوبین خون را اندازه گیری کرد.

۶: آزمایش ادرار

برخی علل این عارضه می توانند موجب غیرطبیعی شدن نمونه ادرار بیمار شوند در نتیجه آزمایش ادرار گاهی ضروری است.

۷: تست های انعقادی

عدم توانایی در ایجاد لخته خون می تواند موجب خونریزی و به دنبال آن خلط خونی شود.

۸: اندازه گیری الکترولیت های خونی

با کمک این آزمایش می توان الکترولیت های خون و به دنبال آن عملکرد کلیه را بررسی کرد زیرا برخی علل  می توانند باعث اختلال در عملکرد کلیه شوند.

۹: پالس اکسی متری

پالس اکسی متری دستگاهی است که با کمک آن می توان میزان اکسیژن خون سرخرگ را اندازه گرفت. این وسیله غیر تهاجمی بوده و به سادگی مورد استفاده قرار می گیرد.

۱۰: اندازه گیری گازهای خون شریانی

در این تست میزان اکسیژن و دی اکسید کربن خون اندازه گیری می شود. در بیماری با این عارضه ممکن است سطح اکسیژن خون کاهش یابد.

خلط خونی - زن

خلط خونی بینی

گاهی این عارضه از بینی دیده‌می‌شود. اما چرا بینی باید خلط خونی داشته‌باشد ؟ خلط خونی بینی و گلو به یک علت است ؟

خلط خونی و سینوزیت

یکی از علت‌های خروج خلط خونی از بینی،‌ سینوزیت است. التهاب سینوس‌ها سینوزیت نام‌دارد و زمانی که رخ می‌دهد،‌ ممکن است با این عارضه همراه باشد. البته خلط خونی بینی و گلو، هر دو در سینوزیت دیده می‌شود. این خونریزی به علت پاره‌شدن مویرگ‌های بینی است که خلط را آلوده به خون می‌کند. در صورتیکه سرفه‌های ناگهانی داشته‌باشید، احتمال دیدن این عارضه بیشتر می‌شود. همچنین هنگام فین کردن، به خصوص اگر محکم باشد، احتمال دیدن خلط خونی از بینی بالاتر می‌رود.

خلط خونی بعد از خون دماغ شدن

افرادی که خون دماغ می‌شوند احتمال زیادی وجود دارد که خلط خونی از دهان یا بینی ببینند. خون دماغ شدن علت‌های متفاوتی دارد که یکی از آن‌ها نازک بودن مخاط بینی و مویرگ‌های بینی است که در اثر خشک‌شدن بلافاصله خونریزی می‌کند. گاهی بخشی از این خونریزی به پشت حلق می‌چسبد. بعدها با عطسه یا سرفه به بیرون می‌ریزد.

خلط خونی در امیکرون

می‌دانیم که امیکرون سویه جدید کروناست که گونه‌ی جهش‌یافته‌ی مقاوم به واکسن است. این نوع علائم و عوارض مختلفی دارد. سرفه یکی از علائم و عوارض امیکرون است. معمولا سرفه‌های امیکرون به هر دو شکل خلطی و خشک دیده‌می‌شوند. در صورتی که سرفه‌های شما زیاد و شدید باشند، احتمال دیدن این عارضه بالا می‌رود. از طرفی،‌ اگر شخص مبتلا به امیکرون،‌ درگیری ریوی داشته‌باشد و همراه با آن،‌ خلط خونی دفع کند،‌ حتما باید به دکتر ریه مراجعه کند.

برای تسکین سرفه‌ها در امیکرون، می‌توانید علاوه بر نسخه‌ی تجویزی دکتر، از روش‌های خانگی هم استفاده‌کنید.

خلط خونی - تب سنج

خلط خونی در سرماخوردگی

سرماخوردگی از بیماری‌های فصلی است که می‌تواند عامل ویروسی و یا باکتریایی داشته‌باشد. از علائم سرماخوردگی می‌توان به سرفه، تب، بدن درد و آبریزش است. هنگامی که به سرماخوردگی مبتلا می‌شوید،‌ در صورتیکه باکتریال باشد، خلط عفونی خواهیدداشت. در این صورت، واکنش بدن نسبت به خلط، سرفه است که یک واکنش دفاعی برای بیرون‌راندن چرک است. اگر سرفه‌ها شدت پیدا کنند،‌ احتمال اینکه خلط خونی دفع شود، زیاد است.

در صورتیکه خون موجود در خلط از اندازه‌ی گفته‌شده کمتر باشد و یا در مدت زمان کمتر از ۷ روز باشد، نگرانی وجود ندارد. اما اگر از این مدت زمان بیشتر باشد خطرناک است و نمی‌توان به خشکی مخاط و سرماخوردگی بسنده کرد و این عارضه را به آن ارتباط داد.

خلط خونی در مدفوع

وجود خلط خونی در مدفوع و یا مدفوع خونی علت‌های متفاوتی دارد. اما توجه داشته‌باشید که این مسئله بسیار مهم است و حتما باید به دکتر داخلی مراجعه کنید. در صورتیکه به مدفوع خونی بی‌توجه باشد، می‌توانید مخاطرات بسیاری برای شما ایجاد کند. زیرا این مسئله امر طبیعی نیست و باید بررسی‌های پزشکی در رابطه با آن انجام شود.‌

علت وجود خون در مدفوع

برخی از علت‌های وجود خون در مدفوع شامل موارد زیر هستند؛

  • هموروئید یا بواسیر
  • زخم ناحیه‌ی مقعد
  • سرطان روده‌ی بزرگ
  • دیورتیکولیت
  • زخم معده

هر کدام از این موارد که باشند،‌ باید به آنها رسیدگی شود و به سرعت درمان شوند.

خلط خونی - ریه

خلط خونی در کودکان

وجود خلط خونی در کودکان را باید جدی بگیرید و حتما به متخصص اطفال مراجعه‌کنید. گاهی ممکن است علت این مسئله ناچیز و قابل درمان باشد. برخی از این موارد شامل عفونت حاد و سرماخوردگی‌های ساده هستند. حتی ممکن است در اثر لوله‌گذاری و فرایند‌های بیمارستانی به مجاری هوایی کودک آسیب رسیده‌باشد و از این بابت این عارضه دیده‌شود. اما این عارضه می‌تواند به علت مشکلات جدی‌تر همچون سرطان هم باشد. در صورتیکه مسئله جدی باشد، هرچه سریع‌تر تشخیص داده‌شود، درمان نیز آسان‌تر خواهدبود.

با دیدن این عارضه در کودک، باید منشا آن پیدا شود که از بینی بوده‌است، یا از دستگاه گوارش یا از ریه‌ها! بنابراین منشا خونریزی در تعیین درمان اهمیت دارد. از طرفی باید ببینیم که شدت بیماری تا چه حد است. بنابراین با دیدن خلط خونی، یافته‌های آزمایشگاهی و پاراکلینیک اهمیت بسیار زیادی دارند.

خلط خونی چه زمانی خطرناک است ؟

باریک شدن دریچه‌های قلب، نارسایی قلبی، تروما یا سرطان گردن نیز می‌تواند باعث این عارضه شود. نباید فراموش کرد که این عارضه به عنوان علامت بیماری‌های ریوی دیده می‌شود. بیمارانی که از خلط خونی یا بزاق شکایت دارند باید توسط متخصص ریه ویزیت شوند. در صورت وجود خواب‌آلودگی، کاهش وزن سریع، خون در ادرار، کاهش اشتها، درد قفسه سینه و تنگی نفس، به خصوص با خلط خونی، نیاز به کمک فوری پزشکی است. تاریخچه بیماری و شکایت بیماران با شکایت خلط خونی در تشخیص بیماری و اعمال درمان بسیار مهم است.

وجود خون در خلط در زبان پزشکی هموپتیزی نامیده می‌شود. این عارضه در کودکان نادر است. در صورت مشاهده خون در خلط، باید توسط متخصص ریه اطفال بررسی شود. اگرچه علت خون در خلط اغلب علل غیر ریوی است، اما گاهی اوقات یک علامت از بیماری‌های مهم به ما می‌دهد. شایع‌ترین علت خون در خلط، فارنژیت، التهاب لوزه و التهاب آدنوئید است. در واقع، خون در خلط در اثر عفونت گلو، خلط شبه خونی است.

زمان مراجعه به پزشک

اگر خون زیادی بالا می‌آورید یا علائمی مثل درد قفسه سینه یا تنگی نفس دارید، با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید. اگر مقدار کمی خون در سرفه شما وجود دارد، سریع به پزشک مراجعه کنید.

خلط خونی - زبان

علل نادر

خلط خونی می‌تواند به دلیل برجستگی در ناحیه قفسه سینه، تصادف رانندگی و یا در نتیجه تراکئوستومی دیده شود. همچنین اگر کودک جسم خارجی را وارد دهان خود کند و باعث خونریزی شود، نتیجه یک بیماری روانی است.

به دلیل اعمال جراحی

این عارضه ممکن است در نتیجه جراحی لوزه یا آدنوئید دیده شود. همچنین ممکن است پس از برونکوسکوپی، خلط خونی مشاهده شود.

مرتبط با بیماری قلبی

این عارضه ممکن است در نتیجه فشار خون ریوی دیده شود. اگر علت این عارضه یافت نشد، انجام اکو مفید است.

همچنین ممکن است به دلیل تومورهای دستگاه تنفسی خلط خونی دیده شود. آدنوم برونش، تومور کارسینوئید و برخی تومورها می‌توانند باعث این عارضه شوند. گاهی اوقات تومورهایی که به ریه متاستاز می‌دهند، مانند استئوسارکوما، می‌توانند خلط خونی نیز تولید کنند. بروز تومور، حدود ۲-۶٪ است. ناهنجاری شریانی و تلانژکتازی در مجاری هوایی می‌تواند باعث این عارضه شود. سندرم Osler-Rendu-Weber که عامل تلانژکتازی خونریزی دهنده ارثی است، یک علت نادر خلط خونی است.

اختلالات خونریزی

گاهی اوقات اختلالات خونریزی نیز می‌تواند باعث خلط خونی شود.

خلط خونی - مرد

علل بسیار نادر 

بیماری‌های سیستمیک که بر ریه‌ها تأثیر می‌گذارند نیز می‌توانند باعث این عارضه شوند. بیماری‌های سیستمیک اصلی عبارت‌اند از:

  • سندرم گودپاسچر؛ یک بیماری خودایمنی نادر است که با سندرم ریوی – کلیه مشخص می‌شود.
  • واسکولیت؛ واسکولیت یک اصطلاح پزشکی عمومی برای انواع شرایطی است که باعث التهاب رگ‌های خونی می‌شود.
  • پورپورای هنوخ شونلین؛ التهاب رگ‌های خونی کوچک پوست، مفاصل، روده‌ها و کلیه‌ها است. هنگامی که رگ‌های خونی ملتهب می‌شوند، ممکن است خونریزی کنند.
  • لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) یا به‌اختصار لوپوس؛ این وضعیتی است که در آن سیستم ایمنی یک واکنش التهابی مزمن را شروع می‌کند که می‌تواند تقریباً همه سیستم‌های بدن را تحت تأثیر قرار دهد، زیرا برخی از مواد متعلق به بدن را خارجی می‌دانند.
  • سندرم چرگ اشتراوس؛ سندرم چرگ استراوس بیماری ناشی از التهاب در رگ‌های خونی است. این التهابات در رگ‌های خونی می‌توانند با محدودکردن جریان خون باعث آسیب دائمی به برخی از اندام‌ها یا بافت‌ها شوند.
  • سندروم هاینر؛ هموسیدروز ریوی یک بیماری نادر است که در نوزادان و کودکان دیده می‌شود.
  • سلیاک؛ این بیماری با حساسیت به پروتئینی به نام گلوتن که در گندم، جو و چاودار که در غذاها یافت می‌شود، رخ می‌دهد.
  • مسمومیت دارویی
  • هموسیدروز ریوی ایدیوپاتیک (ماکروفاژهای بارگیری شده با هموسیدرین در BAL، T. -گلبول‌های قرمز متصل)
  • خونریزی پارانشیمی در سینتی گرافی

در نتیجه برای پاسخ به این سؤال که خلط خونی نشانه چیست ؟ باید گفته که این عارضه ممکن است به دلیل یک عفونت بسیار ساده گلو باشد یا ممکن است به دلیل یک علت بسیار جدی مانند تومور در ریه ایجاد شود. هر شخصی که خلط خونی دارد باید توسط متخصص ریه بررسی شود و معاینات لازم صورت گیرد تا علت واقعی شناسایی شود.

در صورت مشاهده هر کدام از علایم زیر باید سریعا به پزشک مراجعه کنید

  • خلط خونی که بیشتر از یک هفته طول کشیده، یا به مرور تشدید شده یا بعد از مدتی بهبودی، دوباره عود کند.
  •  همراه با درد قفسه سینه باشد
  •  همراه با تب باشد
  •  همراه با کاهش وزن باشد
  •  همراه با عرق شبانه باشد
  •  همراه با تنگی نفس (حتی با فعالیت معمول) باشد
  • همچنین به یاد داشته‌باشید که بیمارانی که مراجعه می‌کنند، تا زمان مشخص‌شدن علت و برطرف‌شدن خطر باید در بیمارستان تحت نظر باشند.

خلط خونی - سرفه

پیشگیری از خونی شدن خلط

این عارضه گاهی اوقات می‌تواند نشانه‌ی بیماری اساسی باشد که اجتناب ‌ناپذیر است، اما راه‌هایی برای کمک به جلوگیری از برخی موارد وجود‌دارد. اولین راه پیشگیری، انجام اقدامات لازم برای جلوگیری از عفونت‌های تنفسی است که به احتمال زیاد باعث بروز این علامت می‌شوند.

برای جلوگیری از خونی شدن خلط، می‌توانید اقدامات زیر را انجام دهید؛

  • اگر سیگار می‌کشید، استعمال آن را متوقف کنید.
  • اگر احساس می‌کنید ممکن است دچار عفونت تنفسی شوید، آب بیشتری بنوشید. نوشیدن آب می‌تواند به رقیق شدن خلط و بیرون آمدن آن کمک‌کند.
  • خانه خود را تمیز نگه دارید؛ زیرا گرد و غبار به راحتی وارد مجاری تنفسی می‌شود و در صورتی که به COPD (بیماری انسداد مزمن ریوی)، آسم یا عفونت ریوی مبتلا باشید، می‌تواند ریه‌های شما را تحریک کرده و علائم را بدتر کند. قارچ و کپک نیز می‌توانند باعث عفونت‌های تنفسی و تحریک و در نهایت منجر به این عارضه شوند.
  • برای کمک به جلوگیری از عوارض یا بدتر شدن علائم در اولین فرصت به پزشک داخلی مراجعه کنید. سرفه کردن و خلط، ممکن است نشانه عفونت تنفسی باشد.

تشخیص

خلط خونی با توجه به میزان خون‌ریزی مهار می‌شود. اگر زندگی فرد در خطر باشد، قبل از تشخیص، درمان فوری لازم است. برای تشخیص علت سرفه خونی پزشک چند سؤال می‌پرسد، از جمله:

  • میزان خونی که بالا می‌آورید؛
  • تعداد دفعاتی که سرفه خونی دارید؛
  • مدت‌زمانی که سرفه خونی دارید؛
  • سایر علائمی که دارید.

احتمالا پزشک درباره داروها، بیماری قبلی یا سیگاری‌بودن شما سؤال بپرسد. سپس پزشک علائم بیماری‌های مربوط به سرفه خونی را بررسی می‌کند. همچنین دمای بدن شما را برای بررسی عفونت می‌گیرد و بینی شما را بررسی می‌کند تا مطمئن شود خون‌ریزی از بینی نیست. با توجه به شرایط، احتمالا به عکس‌برداری پرتوی ایکس از قفسه سینه یا سی.تی اسکن نیاز دارید تا هر مشکلی تشخیص داده شود. همچنین ممکن است به برونکوسکوپی نیاز داشته باشید. برونکوسکوپی روشی است که با آن درون مجاری هوایی و ریه دیده می‌شود. اگر پزشک به وجود لخته خون در ریه شک کرده باشد، شاید اسکن تهویه-پرفیوژن ریه تجویز کند تا جریان هوا و جریان خون در ریه بررسی شود.

ممکن است آزمایش‌های دیگری هم انجام شوند، از جمله:

  • آزمایش خون؛
  • آزمایش ادرار برای تشخیص هماپتوز؛
  • بررسی پروفایل شیمیایی خون (بررسی الکترولیت‌های خون و عملکرد کلیه)؛
  • آزمایش انعقاد (بررسی میزان لخته‌شدن خون)؛
  • گاز خون شریانی (بررسی اکسیژن و دی‌اکسیدکربن سرخرگ)؛
  • پالس اکسیمتری (بررسی میزان اکسیژن خون).

خلط خونی - گلو مرد

درمان خلط خونی

نوع درمان با توجه به عامل ایجادکننده بیماری متفاوت است. مثلا اگر عامل این عارضه عفونت باکتریایی باشد، احتمالا با آنتی‌بیوتیک درمان می‌شود.

برونشیت معمولا خودبه‌خود و بدون درمان برطرف می‌شود. اگر برونشیت دارید و کمتر از یک هفته مقدار بسیار کمی از خون در خلط شما وجود دارد، مشکل جدی نیست و می‌توانید صبر کنید تا بیماری برطرف شود.

درمان

اگر این عارضه شدید باشد، ممکن است قبل از پیداکردن علت، از جراحی برای توقف خون‌ریزی استفاده شود. بنابراین احتمالا فرد در بیمارستان بستری می‌شود و جراح ریه یا جراح قلب‌و‌عروق او را ملاقات می‌کند. درمان اولیه ممکن است شامل موارد مختلفی باشد، از جمله:

  • واردکردن لوله به مسیر هوایی؛
  • دادن اکسیژن اضافی؛
  • قراردادن بدن در حالتی که ریه دچار خون‌ریزی پایین‌تر از ریه دیگر باشد.

زمانی که پزشک علت خون‌ریزی را پیدا کند، ممکن است با چند روش آن را متوقف کند از جمله:

  • سرم نمکی سرد؛
  • داروهای تنگ‌کننده عروق مثل اپی‌نفرین و وازوپرسین؛
  • داروهای انعقاد خون مثل ترانکسامیک اسید؛
  • بالون‌های کوچک برای واردکردن فشار به ناحیه مدنظر؛
  • لیزردرمانی؛
  • انعقاد پلاسمای آرگون؛
  • درمان انجمادی؛
  • رفع آمبولی.

در موارد نادر، به جراحی نیاز است مانند:

  • برداشتن ناحیه مدنظر از ریه؛
  • برداشتن تمام ریه.

زمانی‌ که خطر رفع شود، ممکن است پزشک برای درمان سرفه خونی اقدامات مختلفی انجام دهد از جمله:

  • تجویز آنتی‌بیوتیک برای درمان ذات‌الریه یا سل؛
  • شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی برای سرطان ریه؛
  • استروئید برای بیماری‌های التهابی.

اگر به‌علت مصرف دارو غلظت خون دارید، احتمالا به تزریق خون یا مصرف داروهای رقیق‌کننده خون نیاز خواهید داشت.

خلط خونی - دستمال کاغذی

درمان خلط خونی متوسط

  • درمان بیماری زمینه‌ای می‌تواند خون‌ریزی را برطرف کند. اگر برونشیت دارید، ممکن است پزشک آنتی‌بیوتیک و داروی ضدسرفه تجویز کند.
  • اگر سیگار می‌کشید، مصرف آن را متوقف کنید. این کار بهترین راه رفع سرفه خونی و حفظ سلامت شماست.

میانگین امتیازات ۵ از ۵

از مجموع ۱ رای



Source link