به گزارش همشهری آنلاین، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز سه شنبه از به بن بست رسیدن مذاکرات آژانس بین المللی انرژی اتمی با ایران خبر داد.
وی در ماههای اخیر به السعودی گفت: در ماه دسامبر در گفتوگو با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، نقشه راه امیدوارکنندهای ارائه کردیم، اما متأسفانه هیچ پیشرفتی حاصل نشد. – عربیه تهران گفته است که توضیحات ایران ناقص و از نظر فنی فاقد اعتبار است و در نتیجه من مجبور شدم گزارشی را به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کنم. کار شود.
آثاری از اورانیوم در سه نقطه ایران پیدا شده است و ما از ایران در مورد این اورانیوم و موقعیت فعلی آن و همچنین تجهیزات مورد استفاده در آن سایتها سوال کردهایم، اما تاکنون نتوانستهایم این مسائل را روشن کنیم. گروسی افزود.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی افزود: دوربینهایی که ایران از تأسیسات هستهای خود برداشته بود، مانع از مأموریت ما برای رصد فعالیتهای هستهای ایران شد.
وی ادامه داد: ایران توانمندی های هسته ای خود را افزایش داده است اما هنوز به آستانه تولید سلاح هسته ای نرسیده است و امروز هیچ اطلاعی نداریم که ایران سلاح هسته ای دارد یا قصد ساخت آن را دارد. “
گروسی گفت: «نرخ غنیسازی اورانیوم 60 درصدی ایران بسیار بالا و نزدیک به 90 درصد است».
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: تشدید تنش به هیچ یک از طرفین در مذاکرات هستهای کمکی نمیکند.
وی گفت: «تحقیق و بازرسی دو بخش مهم از کار ما در تأسیسات هستهای ایران است».
گروسی در این مصاحبه گفت: «حسابگذاری آژانس برای انجام سیاست بخشی از بازی فشار است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: مسئولان ایرانی باید درباره مشکلات باقیمانده توضیح دهند و یافتن آثار اورانیوم در سه نقطه ایران یک دیدگاه فنی است نه سیاسی.
او گفت: «هیچ چیزی مانع از دریافت اطلاعات هسته ای از کشورهای دیگر نیست.
اشاره مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به دریافت اطلاعات هسته ای از رژیم صهیونیستی علیه ایران. این در حالی است که رژیم صهیونیستی همچنان آژانس بین المللی انرژی اتمی را از دسترسی به زرادخانه های هسته ای خود محروم می کند.
گروسی چند روز پیش به سیانان گفت: «برداشتن 27 دوربین و سیستم های نظارتی ایران از تاسیسات هسته ای ایران بسیار ناراحت کننده است.
گروسی افزود: دستیابی به توافق با ایران بدون داشتن اطلاعات کافی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد برنامه هستهای آن بسیار دشوار است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی افزود: تنها راه ایران برای کسب اعتماد و رونق اقتصادی این است که به بازرسان آژانس اجازه دهد کار خود را انجام دهند.
شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه (8 ژوئیه) با 30 رای موافق، 2 رای موافق (روسیه و چین) و 3 رای ممتنع، قطعنامه ای را تصویب کرد که ایران را به عدم همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی متهم کرد. (هند) لیبی و پاکستان).
ساعاتی پیش از پذیرش این قطعنامه، سازمان انرژی اتمی ایران از توقف فعالیت برخی دوربین های کمکی آژانس بین المللی انرژی اتمی در ایران خبر داد.
در بیانیه آژانس بینالمللی انرژی اتمی آمده است: جمهوری اسلامی ایران تاکنون همکاری گستردهای با آژانس بینالمللی انرژی اتمی داشته است و متأسفانه آژانس نه تنها از این همکاریها قدردانی نکرده است، بلکه تشکر میکند و به یک معنا این موضوع را ماموریت ایرانی باشد.به همین دلیل مقرر شد با دستور مقامات ذیربط از امروز عملکرد دوربین فلومتر سطحی OLEM غنا و نمایندگی فلومتر قطع شود.
این تحولات در حالی صورت می گیرد که مذاکرات برای لغو تحریم ها در وین چند ماه است که به بن بست رسیده است. دولت آمریکا از آغاز مذاکرات بارها به جای پیشنهاد ابتکار عملی برای پیشبرد مذاکرات، تلاش کرده است تا طرف های مختلف را به کندی و مانع تراشی در مذاکرات متهم کند.
علاوه بر این، ایران در سال 2015 با کشورهای موسوم به 1+5 برای حل تنش ها بر سر برنامه هسته ای خود به توافق رسید. علیرغم به رسمیت شناختن آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در ماه می 2016 به طور یکجانبه از این توافق خارج شد.
دولت جدید آمریکا به رهبری جو بایدن اعلام کرده است که قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در وین، آمریکا را به توافق هسته ای بریکس بازگرداند، اما تاکنون از انجام این کار خودداری کرده و به تعهدات خود عمل نکرده است.